Kinderverhalen

In mijn hoofd zit een prachtig verhaal dat ik graag met je wil delen.

Bijvoorbeeld dit verhaal

Over grote beren en knuffels.

Xavière Kolk hat in berneboek skreaun oer in lyts bearke dat fan in grutte bear te folle en te grutte knuffels krijt. It printeboek 'Over grote beren en knuffels' behannelet in beladen ûnderwerp: seksueel misbrûk. It is as in fjouwertalich printeboek útjûn: yn it Nederlânsk, it Frysk, it Biltsks en it Stellingwerfsk. It boek biedt gjin oplossing, ......klik hier om verder te lezen.

Boeken:

Over grote beren en Knuffels

Over grote beren en Knuffels

berenHet prentenboek is bedoeld voor ouders én kinderen. Om een gesprek aan te kunnen gaan over grote mensen en de grenzen van kinderen. Xavière Kolk schreef dit boekje samen met haar zoontje Daniël van 8 jaar. Nadat Daniël twee jaar geleden zo dapper was om zijn geheim te vertellen wilde hij meehelpen om andere kinderen te beschermen tegen grote beren.

Het boekje is geschreven vanuit de beleving van kleine beer; een jongetje dat graag wil dat zijn ouders trots op hem zijn. Op een dag vraagt de Grote beer uit zijn straat of hij even binnenkomt. Kleine beer wil niet brutaal zijn. Dus hij gaat mee naar binnen. Als kleine beer later buiten komt is hij niet meer blij. En hij plast ineens in zijn bed ´s nachts. Ook heeft hij nachtmerries en is hij zomaar boos op mama. Kleine beer en zijn moeder hopen dat dit boekje, met het verhaal in vier verschillende talen, mensen zal helpen en steunen. En dat het boekje dit moeilijke onderwerp beter bespreekbaar maakt.

De vier talen in dit boekje zijn talen die in Fries;and worden gesproken: het Frysk, Bildts, Stellingwarfs en Nederlands. Omdat je over moeilijke onderwerpen in je eigen taal wat makkelijker kunt praten.

Voor de prachtige illustraties en opmaak van het boek zorgde Edith Stultiens. Voor de vertalingen zorgden Baukje Luining (Bildts), Hermien van der Meer (Frysk) en Sietske Bloemhoff (Stellingwarfs).

Het boek wordt uitgegeven door de Stichting Stellingwarver Schrieversronte. Voor het drukken ervan zorgt Printbase bv in Sintjohannesga. Het boek wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân.

U bent van harte welkom vanaf 12.00 uur in het provinciehuis te Leeuwarden.
Het bestuur van de Stichting Stellingwarver Schrieversronte
Willinge Prinsstraat 10, 8421 PE Berkoop / Oldeberkoop

Over het boek

Er zijn leuke geheimen en nare geheimen. Als je een geheim hebt waar je niet blij van wordt dan mag je dat altijd vertellen tegen iemand die jou kan helpen.

Zo begint kleine beer zijn verhaal te vertellen. Een verhaal over een grote beer in zijn straat. Die hem ineens vraagt om bij hem binnen te komen.

Kleine beer durft geen „nee‟ te zeggen. Want is het wel netjes en beleefd om „nee‟ te zeggen tegen een grote beer?

Kleine beer vertelt zijn verhaal. Zodat anderen weten dat je altijd mag praten over te grote geheimen. En zodat ouders weten hoe ze met hun kinderen kunnen praten over dit moeilijke onderwerp: wat kun je doen als iemand iets van jou wil waar je verdrietig van wordt?

Een stukje uit het verhaal

“Bij ons in de straat woont een grote beer.
De beer is aardig.
Tenminste, dat denk ik wel.
Maar ik voel het niet.
En dat is raar.
Want mama vindt de grote beer aardig.
Ze zwaait altijd naar hem, op weg naar school.
Papa vindt de grote beer aardig.
Want hij rookt ‟s avonds soms een sigaretje met hem.
Hij is dus aardig, maar ik vind dat niet.
(....)
Op een dag vroeg de grote beer uit mijn straat mij iets:
“wil jij een lekker snoepje? “Zei hij.
En hij hield zijn deur open zodat ik naar binnen kon lopen.
Ik mocht vast wel even bij deze grote beer naar binnen.
Want mama vindt hem aardig.
(....)
“Kom maar op mijn schoot zitten hoor,”
zei de grote beer.
En dat wilde ik eigenlijk niet zo graag.
Maar ik wist niet of het wel netjes en beleefd is om „nee‟ te zeggen.
En op schoot gaan zitten zal vast wel goed zijn,
Want papa vindt de grote beer aardig.
En mama ook.
Dus klom ik op zijn schoot.
Dat voelde heel gek.
En hij pakte een mooi boek met een heleboel moeilijke woorden.
“Lees mij nu eens voor?”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Klik hier voor een geluidsfragment.

over grote beren en knuffels

Informatie over dit persbericht en over de presentatie kunt u vragen bij Xavière Kolk
(T 06 14830050, M Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
of de Stellingwarver Schrieversronte (T 0516-451108, M Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Verzoek: Daniël is mede-auteur van dit boekje. Het is echter niet precies zijn ervaring. Want wat hem precies gebeurd is dat is privé. Wij hopen dat u dat respecteert.

Eend en de Ooievaar

Eend en de Ooievaar

eend 250px
Hij weet veel van hier. Van dichtbij op het water drijven.
Van ijs zien groeien in de nacht. En ´s ochtends met zwemvliezen op dunne lagen flapperen.

Zij weet veel van ver weg. Van lang vliegen en boven warme landen zweven.

Van oorlog, van vrede. Van zomeravonden staren naar een zee, waar ergens de zon in verdwijnt.

Samen weten zij veel van hier en van daar.

Eend en Ooievaar. Een grappig stel.

Op een dag zei ooievaar: “Zeg, Eend. Eigenlijk ben jij maar een heel dom dier. Je bent klein, je wiebelt met je staart en vooral: je hebt geen idee hoe de wereld er uitziet.” Ooievaar stapte met haar lange sierlijke benen over Eend heen. Hij stond nu in haar schaduw. Ooievaar gooide haar hoofd naar achteren en klepperde trots in haar bos.

Eend deed een pasje opzij, uit de schaduw terug in de zon. “ Zeg Ooievaar,” vroeg hij: “Waarom klepper jij?”

Ooievaar keek neer op Eend en antwoordde dat ze klepperde omdat ooievaars dat nu eenmaal doen. Klepperen.
Eend kwispelde met zijn staartje.

“Ooievaar, weet je ook waarom ik niet kwaak of kwek?” Hervatte Eend het gesprek. Ooievaar wist het niet.

“Omdat ik niet zoveel weet en ik daar anderen niet mee wil lastig vallen.”
Ooievaar zweeg.
En dat deed Ooievaar knap luidruchtig, dat zwijgen:ooievaar250px


Ooievaar zuchtte. Ze keek naar boven en naar benden. Ze wiebelde op haar lange benen en krabde met haar tenen in het zand.

Eend keek naar haar. Wat hield hij toch van deze prachtige vogel. Zo mooi en sierlijk. Zo knap. Hij wiebelde met zijn staartje en pikte een grasje van de grond. (Dat hij meteen uitspuugde want eenden houden niet zo van gras.)

Na enige tijd nam Ooievaar het woord weer. Dat deed zij omdat ze nooit lang stil kon zijn. Maar ze deed het ook omdat ze iets wilde vragen. En dan is het handig om woorden te nemen.

“Heb jij je weleens afgevraagd of het wel goed is allemaal?” vroeg ze. Eend schudde zijn kop. “Nee. Nooit.”

Ooievaar spreidde haar vleugels en voelde de zon op haar veren.

“Hoe weten we nou of alles wel goed is? Ik bedoel, stel nou, dat het eigenlijk helemaal niet goed is allemaal. En dat het eigenlijk allemaal anders zou moeten zijn. En dat wij dat dan niet weten..Dat zou toch vreselijk zijn?” Verdrietig liet ooievaar haar hoofd naar beneden hangen. Tranen drupten uit haar prachtige donkere ogen en vielen op het zand.

Eend zag de tranen en troostte zijn vriendin. “Het zou juist vreselijk zijn als we dat wel zouden weten” zei hij toen haar tranen gedroogd waren. "Dan zouden we er namelijk iets aan moeten doen terwijl we nu juist zo lekker in de zon in ons bos staan.”ooievaar verdrietig250px


Ooievaar moest hier even over nadenken. Dit keer dacht ze na in stilte. En zoals dat zo vaak gaat, van de ene gedachte komt de andere.
“Eend?” verbrak Ooievaar de stilte: “Wat fijn dat wij zulke goede vrienden zijn hé?” Dat vond Eend ook. “En Ooievaar”, antwoorde Eend: “Ook fijn dat er zoveel lekkere wormen zijn hé?” Daar was Ooievaar het weer mee eens. Langzaam liepen Eend en Ooievaar een stukje door het bos. Hún bos.

De Winter

De Winter

Winterwille
Een episch verhaal over een bosvolk in de winter. Gepubliceerd in de bundel ‘Winterwille’ van

uitgeverij De Schrieversronte.

Bas is Ziek

Bas is Ziek

Een boek over naar het ziekenhuis gaan. In samenwerking met Jan Willem Plutschouw en Gilda Spinder.

pdfBas is Ziek

Altijd Wad Pad

Altijd Wad Pad

reddersinnoodThom en Femke zijn samen een tweeling. Ze zijn 9 jaar en hebben vijf weken geleden een eigen detectivebureau opgezet. Dat kwam zo: Thom was altijd erg goed in het opsporen van allerlei zaken. Als iemand in huis iets kwijt was dan hoorde je al snel: `Thom, weet jij waar mijn sleutels liggen?` Of  'Thom, help jij me even om mijn kam, mijn haarspeld, lippenstift, race auto of de afstandsbediening te vinden?` Thom kan zó goed zoeken dat het al snel zo was dat ook de buren aan Thom vroegen om te helpen bij het opsporen van zoekgeraakte spullen. En Thom is een aardige jongen. Hij helpt een ander graag en zoeken is zijn grootste hobby. Dus Thom zoekt voor alles en iedereen zoekgeraakte spullen op. Femke is helemaal geen goede speurder. Zij is altijd haar borstel, sokken, fietssleutel, bril of schoolspullen kwijt. Wat Femke wel heel erg goed kan is rekenen. En dingen netjes op volgorde leggen. Patroontjes maken en bedenken. Ze is ook erg goed in hardlopen en kaatsen. En ze kan goed plannen bedenken. Juist dat laatste talent van Femke maakte dat Thom en Femke samen ´detectivebureau Altijd Raak´opzetten. Dat was namelijk Femkes goede plan.

Igor en Herman

“Igor is als een storm geboren en het is alleen maar erger geworden!” denkt Herman terwijl hij bezorgd in de lucht om hem heen kijkt. Herman zucht diep. Dan, heel in de verte, ziet hij een stip aan de horizon. De stip wordt groter en ineens ploft de stip als een jonge zilvermeeuw naast Herman neer. “Herman, Herman, bij de visafslag is de vloot binnengekomen. Vol vette vis en garnalen!” Herman draait zich van Igor af en steekt zijn snavel pinnig omhoog. “Ben je boos?” vraagt Igor verbaasd. “Nee Igor. Ongerust. Ik was on-ge-rust!”antwoordt Herman. Igor kijkt verbaasd: “Ik wilde alleen maar weten of er al vis binnenkwam…”

Serie in tien delen en gratis wandelAPP

2077_Boekje.pdf Het complete verhaal van de Verdwenen Stad 28-05-2013 1.51 MB download

Openingstijden

Op afspraak

Mijn locatie

zou je?

Stuur mij email of doe een belletje (06) 14 83 00 50